Grensoverschrijdend gedrag in de zorg

Grensoverschrijdend gedrag in de zorg. Een mond vol, maar wat betekent het? Grensoverschrijdend gedrag is kort gezegd gedrag van een ander, dat jouw grenzen overgaat. Het is een complex en soms beladen onderwerp. Vaak denken we als eerste aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Helaas komt dit nog veel te vaak voor, ook in de zorg. Als je dit momenteel meemaakt of meegemaakt hebt, zoek dan hulp bij je collega’s. Of bij de vertrouwenspersoon van je organisatie. Of regel een training bij ons.

Grensoverschrijdend gedrag in de zorg is er in alle soorten…

Het kan heel groot zijn, zodat je het liefst je baan opzegt. Maar het kan ook een klein incident zijn, waar jij mee in je maag blijft zitten. We noemen in dit artikel een paar voorbeelden van hoe grensoverschrijdend gedrag eruit kan zien. Misschien ben je het wel eens tegengekomen in de vorm van een vraag, waar je voor je gevoel geen nee op kon zeggen. Zoals Cora. 

Grensoverschrijdend gedrag thuiszorg verzorgende

‘Vandaag staat mevrouw Vraaggraag weer op mijn route. Zij is 95 jaar en slecht ter been. Ik ga haar helpen met wassen en aankleden, maar mevrouw heeft eigenlijk extra hulp in het huishouden nodig. Helaas kan ze die niet krijgen. Daarom vraagt ze regelmatig of ik een ‘klein’ klusje wil doen, zoals de vaat opruimen of het afval wegbrengen. Ik doe het liever niet, maar ik help haar toch maar. Anders is het ook zo zielig. Ze heeft niemand en ik weet dat mijn collega’s het ook doen. Maar als mijn manager erachter komt…’ (Cora, verzorgende)

… en maten.

Grensoverschrijdend gedrag kan ook andersom voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer een zorgvrager hulp nodig heeft, maar dit door de zorgverlener genegeerd wordt. Of tussen collega’s onderling, zoals bij Mieke.

‘Ik heb al weken stress, omdat mijn collega de zorgplannen van haar cliënten niet up to date heeft. Ik heb haar al een keer gevraagd of ze de evaluaties wil uitvoeren, maar ze reageerde alleen boos en deed vervolgens niks. Binnenkort krijgen we een controle en sta ik met een mond vol tanden. Misschien moet ik het zelf maar doen, maar ik heb het al zo druk. Wat moet ik doen?’ (Mieke, wijkverpleegkundige)

Herken je een van bovenstaande situaties?

Of staat jouw verhaal er niet bij? Het maakt niet uit wat je vertrekpunt is, wij passen onze training aan op jouw behoefte. En misschien wel de behoefte van je hele team.

Boksend meer zelfvertrouwen krijgen

Zorggrens

Offline

We plannen je graag in voor een gratis proefles. Je hoort snel van ons!

08:58
Stuur ons een appje voor een gratis proefles